Je nogomet samo moška domena?

Nogomet je res najbolj postranska stvar na svetu, a je privilegirana samo za moški spol?
Je nogomet samo moška domena?
Foto: Picsebweb / Pixabay.com

Doslej sem si ogledal ogromno nogometnih tekem v živo. Najbolj zanimivo je bilo spremljanje dogajanje na tribunah. Tam se vedno najde nekaj posameznikov, ki premorejo več znanja kot trener njegove priljubljene ekipe. Ti imajo toliko znanja, da jim ni noben kos, čeprav sami niso odigrali niti minute na kakšni domači prvoligaški tekmi, kaj šele v občinski nogometni ligi. Prav ti posamezniki so mi dali pobudo za tokratni prispevek.

Pred kratkim sem bil na tekmi ženske prve lige na tribuni pa je bilo nekaj takšnih, ki so godrnjali na dogajanjem na igrišču. Slišal sem pripombe kot, da tempo v ženskem nogometu je precej počasnejši kot pri moškem pa, da vratarke niso niti približno toliko kvalitetne kot moški in imajo blage strele. Za piko na i pa še ta izjava »Če bi se v tem trenutku podal proti centru in sestavil ekipo, bi oba kluba premagal z najmanj 5 golov razlike. Ali pa naša U-16 ekipa bi obe ekipe premagala z najmanj 10-0.«

Prav takšne izjave dajejo posamezniku malo v razmislek. A je nogomet res lahko samo moška domena? V kolikor pa želi še nekdo igrati potem mora biti napravljen kot oni, da jim bodo čim bolj podobni. V nasprotnem primeru ni dovoljeno in primerno igranje nogometa. Mogoče prav zaradi strahu so moški, ki so na vodilnih položajih pri pomembnih nogometnih zvezah predlagali nekaj stvari za ženski nogomet. Od tega, da bi ženske igrale na manjših igriščih z malo bolj mehkimi žogami in namesto kratkih hlač pa bi nosile krilo. Vsak naj si sam razlaga te predloge. Sam menim, da gre bolj za degradiranje ženskega nogometa.

Za primer te degradacije lahko vzamemo hokej na ledu, kjer veljajo pri ženskah drugačna pravila. Prvo morajo imeti čelado z mrežico. Fizičnega kontakta ni, edini kontakt je lahko rama ob rami. Večji poudarek dajejo na pregled nepravilnega oviranja

Pred mesecem in pol smo vstopili v leto 2017, ampak razmišljanje o ženskem nogometu pa je še vedno izpred petdeset let. Za moje pojme je primerjava moškega in ženskega nogometa predvsem brez predmetna. Priznam, da so mi na splošno te primerjave med moškimi in ženskami na področju šport ne potrebne. Verjamem, da nekateri imajo ljubezensko razmerje z nogometom in jih je strah izgubiti to razmerje. »Draga vse ti dovolim samo pusti mi nogomet.« je pogosto izrečena izjava, ki jo slišijo punce ali žene. Mogoče pa je prav te »fanatike« strah, da jih bodo ženske vzele še tisto največjo ljubezen. Po vsej verjetnosti tega strahu ne bi bilo, če bi šlo za kakšen drug šport kot je rokomet ali morda košarka. Prav tako, če bi po televiziji gledal atletiko in bi ženska skočila višje ali daljše kot kakšen moški.

Dejstvo je, da ženski nogomet ni kot moški nogomet, isto velja za moški in ženski rokomet itd. Nihče ne trdi tega. Na koncu se vprašamo zakaj bi pa moralo biti tako? A ne bi bilo dolgčas, če bi vsi bili povsem enaki in enako dobri pri vseh stvareh kot moški, ki gledajo nogomet.

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek nima še mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.