Možje v črnem so vedno na prepihu

Tokratni blog bo namenjena možem v črnem, čeprav zadnja leta niso prav pogosto odeti v črno.
Možje v črnem so vedno na prepihu
Foto: Tania Dimas

Verjetno je malo ljudi, ki so v sodobnem šport , tako osamljeni in vedno na prepihu kot nogometni sodniki. Ne glede ali je na Nou Campu, San Siru, Anfieldu ali na koprski Bonifiki je ob prihodu na zelenico okrožen s tremi ali petimi pomočniki glede na tekmovanje, ampak je vse odvisno od njega. Od začetnega žvižga in naslednjih 90 minut  plus podaljšek je najbolj osamljena oseba na tekmi, ki je deležen veliko prezira in posmeha. Ni važno ali je njegovo ime Damir Skomina, Mark Clattenburg, Nicola Rizzoli, Wolfgang Stark, ali kdo drug.

Ko naredi kakšno očitno napako mu navijači moštva, ki je bilo oškodovano napadejo ter začnejo zmerjati in mu najdejo razne neprijazne vzdevke, ki jih uporabljajo tudi še nekaj dni po tekmi v pogovorih ko je tema pogovora zadnja tekma. Kadar pa dobro opravi svoje delo pa ga nikoli ne pohvalijo, saj je to njegovo delo, da deli pravico na pošten način.

Če povzamemo to dejstvo, da je sodnik »odlično opravil svoje delo« je logično, da mora vseh 22 igralcev na igrišču mu olajšati delo in nič drugega. Čemu ima smisel, da se ob vsakem prekršku igralec zvija in obrača kot, da mu manjka pol noge. Dejansko pa je bilo vse odigrano in pravi vložek za kakšno slovensko narodno gledališče. Ali pa obkrožiti sodnika za vsako malenkost ter se pritoževati na njegovo odločitev, ki je po njihovem mnenju ni bilo, kar se meni zdi prav patetično še posebej kadar gre za očitno situacijo. Dejstvo je, da sodnik nima časa na pretek ter se mora v milisekundah odločiti kako bo ocenil situacijo.

Čeprav sodnikom pred vsako veliko prvenstvo kot sta evropsko ali svetovno prvenstvo dobijo navodila kakšen naj bo njihov kriterij, ampak ne pomaga veliko, ker tisti znani igralci znajo se zviti tudi v takšnih okoliščinah. Skoraj vsaka ekipa ima 2-3 igralca, ki imajo funkcijo, da izvajajo pritisk na sodnika ali pa za odigravanje situacij. Ob slednjem mi je na misel prišel nekdanji igralec Barcelone Bolgar Hristo Stoichkov, ki je pogosto izsiljeval prekrške in enajstmetrovke. To je lahko počel nekaj časa potem so pa sodniki naredili svojo potezo in mu le redko dosodili prekršek ali enajstmetrovko.

S tem povedano sem mnenja, da pri najbolj pomembnih tekmah, najbolj pomembnih trenutkih srečanja bi morali soditi le najboljši sodniki, ki znajo prenesti pritisk takšnih tekem. Če realno pogledamo ne bomo poslali novinca v podjetju na podpis milijonske pogodbe,  ali bi poslali vajenca, da gre do stranke in ji naredi novo kuhinjo. Zato je pametno, da se na pomembnejše tekme ne delegira sodnikov, ki niso še sodili tako pomembnih tekem.

Ne glede na situacijo pa bodo sodniki vedno v središču pozornosti ali bo to v dobrem ali slabem, zato bodo vedno najbolj nevidni na igrišču kar pomeni, da opravljajo svoje delo izvrstno in gledalci spremljalo dobro tekmo.

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek nima še mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.