Wenger je zavrtel čas nazaj

Po včerajšnji povratnih srečanjih v Ligi prvakov je ponovno padla zanimiva debata s prijatelji
Wenger je zavrtel čas nazaj
Foto: pixabay.com

Tematike so bile različne, od nadaljnjih povratnih tekmah v Ligi prvakov, do izbora dveh finalistov letošnje izdaje tega tekmovanja. Najbolj se je razvnela debata o londonskem Arsenalu. Prav debata o »Topničarjih« mi je dala povod za pisanje tega bloga.

Vsak ljubitelj najbolj postranske zadeve na svetu se sreča z nogometom že v rosno mladih letih. Takrat si vsak posameznik nekako najde svojega idola ali klub za katerega bi igral, ko bo profesionalni nogometaš. V krogu včerajšnjih prijateljev je bil tudi Andreas, ki je pri šestih letih malo tudi po zaslugi očeta postal navijač Arsenala. V tistem obdobju, ko jih je začel spremljati je nekdanji igralec kluba George Graham postal trener kluba. Z njegovim prihodom se je na takratnem Highburyju spremenila miselnost pri navijačih kot igralcih. Graham je ob svojem prihodu v klub dal vedeti vsem, da Arsenal je najboljši klub v Angliji, ki mora biti osvajati lovorike. Da ni bilo je govorjenja v prazno je Arsenal v njegovi prvi sezoni osvojil ligaški pokal. V finalu je premagal Liverpool, ki je takrat veljal za nepremagljivo trdnjavo in imel status najboljšega v državi. V naslednjih štirih sezonah je Arsenal dvakrat postal državni prvak. Tako je po sedmih sušnih letih pred njegovim prihodom v klub dodal kar 3 lovorike v petih sezonah. S tem se ni zadovoljil, saj je moštvo začelo redno osvajati pokalne lovorike, tako doma kot v Evropi. V sezoni 1992/93 je klub osvojil FA pokal in ligaški pokal in evropski pokal pokalnih zmagovalcev le sezono kasneje. Po sezoni 1994/95 je moral zapustiti klub, ker je na dan prišla novica, da sodeloval norveškim nogometnim agentom Runom Haugejem pri podplačevanju igralcev.

Prihod Arsèna Wengerja

Njegov stolček na Highburyju je zapolnil Arsène Wenger. Wenger je naredil nekaj korenitih sprememb v igralskem kadru. Njegov predhodnik je postavil trdno obrambno linijo v sestavi Lee Dixon, Steve Bould,Tony Adams in Nigel Witnterburn (kasneje ga je zamenjal Martin Keown), ki so bili pravi zgled, kako naj se igralec obnaša, kadar ima oblečen dres Arsenala. Zmagovalni miselnosti pa je klub škandalu ostal isti. Wenger je kvartetu dodal še svojo prvo uradno okrepitev, Francoza Patricka Vieiro, ki ga postavil tik pred omenjeno četvorko kot defenzivnega vezista. Prvo sezono na klopi je končal brez lovorike. V drugi pa se je, ko je osvojil dvojno krono ter si za naslednje tri sezone rezerviral naslov angleškega podprvaka. Sledile so štiri odlične sezone, v katerih so topničarji ponovno začeli osvajati lovorike, dva državna naslova (01/02 in 03/04), tri FA pokale (01/02, 02/03 in 04/05). Po zadnji pokalni zmagi pa se je Wengerjeva hišica začela počasi podirati. Čeprav je klub prišel do finala Lige prvakov v sezoni 2005/06, nismo več videli tistega »pravega« Arsenala.

Obstajata dva možna odgovora na vprašanje, zakaj je prišlo do tega. Prvi je povezan s tem, da se je Arsenal poslovil od legendarnega stadiona Highbury in se preselil na novi Emirates Stadium. Dejstvo, da se je s tem zmanjšal proračun za nakup novih igralcev. Drugi pa je odhod dolgoletnega podpredsednika Davida Deina. Slednji se je leta 2007 odločil, da proda svoj delež kluba (14.58%) za 75 milijonov funtov podjetju Red & White Securities, ki je v lasti ruskega mogotca Alisherja Usmanova in Britanca iranskih korenin Farhada Moshirija. S prodajo je Dein postal tudi predsednik podjetja ter postal največji zunanji delničar kluba. Leto kasneje pa je Dein odstopil s svojega položaja in se dokončno poslovil od kluba. Njegov odhod je povzročil močno reakcijo s strani dolgoletnih članov klubske uprave. Po odhodu Deina je v klub prišel ameriški športni tajkun Stan Kroenke (lastnik podjetja KroenkeSportEnterprises), ki je kupil določeno število delnic kluba. Kroenke je imel željo, da bi postal lastnik kluba. V roku naslednjih dveh let je povečal svoj delež v klubu. Pridobil si je 18.594 delnic kluba kar pomeni 29,9 odstotkov in postal je najmočnejši delničar kluba. Njegov največji nasprotnik Usmanov, pa mu ni ostal dolžan. Tudi on je povišal svoj delež na 25 odstotkov delnic kluba. Po neuradnih informacijah bi se lahko lastništvo kluba spremenilo, saj ima Kroenke po zadnjih informacijah v lasti že 66.82 odstotkov. To mu omogoča, da se lahko pogaja o morebitnem odkupu še preostalih delnic za prevzem kluba. Zdi, da je Kroenke dobil bitko z Usmanovim, saj ima slednji trenutno v lasti »samo« 29,35 odstotkov delnic.

Medtem ko se bije bitka o tem, kdo bo prevzel lastništvo kluba je Wenger izgubil rdečo nit na igrišču.Z Deinovim odhodom se je tudi nekaj zgodilo z Wengerjem. Z Deinom sta imela odličen dialog in skupaj sta se dogovarjala o okrepitvah in drugih pomembnih stvareh. Z odhodom Deina pa je kar čez noč postal še športni direktor. V zadnjih letih, odkar Francoz opravlja dvojno vlogo, je situacija vidno slabša iz sezone v sezono. Nekaj svetlih izjem je bilo pri nakupih Alexisa SanchezaMesuta Özila, Santija Cazorle in morda Petra Čecha. Nezadovoljstvo prihaja tudi iz strani navijačev, ki si želijo njegov odstop. Velika verjetnost je, da se bo to zgodilo po letošnji sezoni. Nisem navijač Arsenala, na nastalo situacijo gledam iz nevtralne perspektive. Tukaj so po mojem mnenju nekaj bistvenih točk, ki so krive za nastalo situacijo pri »Topničarjih«.

 • * Poskuša zgraditi moštvo brez vodje
  Pred leti je imel v svojem moštvu ikone, kot so Tony Adams in ostali domači igralci, dodal pa jim je še nekaj zvezdnikov, kot so Patrick Vieira, Thierry Henry, Marc Overmars,  Fredrik Ljungberg in Jens Lehmann. So počasi zapuščali klub, primernih zamenjav pa ni bilo.
 • * Poskuša sestaviti zmagovalno moštvo brez trdne obrambe linije.
  Moral se bo vrniti k osnovam nogometa, kjer je najprej potrebno postaviti trdno obrambo z dobrim vratarjem ter se šele kasneje osredotočiti na napad. Obratno ne gre, ker ekipi nič ne pomaga, če doseže tri zadetke, obramba pa prejme štiri.
 • * V vrata postaviti zanesljivega vratarja
  Po odhodu Jensa Lehmana ni našel tiste prave številke ena v vratih. Težava ni v tem, da Arsenal ni imel kvalitetnih vratarjev. Wojciech Szczęsny, Lukasz Fabianski in Manuel Almunia niso vratarji s katerimi lahko osvajaš lovorike. Nekaj časa pa ni imel izbranega prvega vratarja in jih je pogosto rotiral. Potrebno je določiti kdo bo prvi vratar. Tako lahko postaviš temelje za uigrano obrambno linijo. S prihodom Petra Čech je to vrzel nekako zapolnil.
 • * Ni našel pravega golgeterja
  Dokler je bil v kadru Thierry Henry, je bil problem rešen. Po njegovem odhodu pa je nastala velika praznina. Nekaj časa je bil Robin van Persie začasna rešitev. V letošnji sezoni zapolnjuje Alexis Sanchez,
 • * Doma vzgojeni igralci
  Navijači in domačini raje gledajo moštvo, v katerem je vsaj nekaj doma vzgojenih fantov, ki prihajajo iz bližnje okolice, da dodajo tisti pečat domačnosti. V trenutnem kadru je bore malo domačih fantov. S tem se izgublja tista čast posameznega igralca, da s ponosom obleče dres kluba.
 • * Odhod Deina
  Najbolj ključen trenutek za podiranje njegove hiše je bil odhod Davida Deina. Wenger je ostal brez pravega sogovornika v klubu, s katerim je odlično sodeloval in koval uspešne zgodbe. 

Lahko bi rekel, da je Wenger zavrtel film za 25 let nazaj, v prvo polovico osemdesetih let, ko je bil Arsenal povprečen angleški prvoligaš in ni imel prave zmagovalne miselnosti. V čas, ko klub ni zmogel prepričati želenih igralcev, da podpišejo pogodbo z njimi. Videli bomo, če bo v naslednji sezoni zapihal nov veter na stadionu Emirates ali bo še vedno francoska žalostinka.

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno

Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek nima še mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.