Kaj pomeni Brexit za Premier League?

V sredo je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske pričelo z izstopom iz EU-ja, poglejmo kaj to pomeni za Premier League
Kaj pomeni Brexit za Premier League?
Foto: arhiv Tactical Foula

Lani junija se je večina Britancev na referendumu odločilo, da želijo izstopiti iz EU-ja. Sreda 29. marec 2017 bo šel v zgodovino, ko je angleška premierka Theresa May začela pogajanja z EU-jem o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Začel se je t.i. Brexit in kaj kmalu bodo v veljavo začeli veljati nova pravila oziroma zakoni.

Zato je primerno, da pogledamo kaj bi lahko pomenil ta Brexit za angleško Premier League. Od leta 2019 bo moral vsak tuji igralec ne glede iz kje prihaja vložiti prijavo za delovno vizo. Sedaj igralcem, ki so prihajali iz držav Evropske unije tega niso potrebovali. Po trenutnih zakonih lahko igralec vloži prijavo le v primeru, da igra za reprezentanco, ki je uvrščena med prvimi desetimi na FIFA lestvici in je odigral vsaj 30 odstotkov tekem za reprezentanco. Od članov reprezentanc od 11 do 20 pa celo 45 odstotkov tekem. V raziskavi, ki jo je opravil angleški The Mirror je odkril, da kar 332 igralcev bi se moralo preseliti drugam, ker ne izpolnjujejo pogojev. Med njimi so tudi Francoza N'Gola Kante (Chelsea) in Anthony Martial (Manchester United) in Belgijec Romela Lukaku (Everton).  Kot zanimivost lahko dodamo še, da bi morali svoje klopi zapustiti Jose Mourinho, Pep Guardiola, Jürgen Klopp, … Pri trenerjih ni izjem le pogoji so drugačni. Zanimivo bo videti, kako bo potekalo pogajanje na tem področju. Kakšna pravila bodo veljala za državljane EU-ja. Dejstvo je, da bi imeli težave tudi igralci kot npr. Gareth Bale (Real Madrid) in Joe Hart(Torino), ker bi čez noč postali tujci. S tem bi se lahko klubi znašli v težave, saj bi morda presegli kvoto dovoljenih tujcev.

Zanimivo bo tudi spremljati kako se bo vlada odločila o število tujcev, ki bodo lahko igrali v Premier League. Nekaj namigov je, da bi uvedli kvote. Veliko bo odvisno od že prej omenjenih pogajanj glede državljanov EU-ja.

 

Poleg morebitnih selitev pa je potrebno vzeti v zakup še cene prestopov. Vsekakor bo potrebno spremljati kakšna bo vrednost angleškega funta po izstopu iz EU-ja. Že po lanskem referendumu je funt močno padel in s tem je padla tudi tržna vrednost posameznih igralcev. Omeniti je še potrebno, da bi nakupi igralcev postali dražji. Lahko bi to Britancem koristilo, saj bi lahko dobili več priložnosti igralci iz lastne akademije. Ti v zadnjih let niso dobili veliko priložnosti oziroma skoraj so jih zanemarili.

Še zadnji pomembni faktor so televizijske pravice. Premier League na čelu s predsednikom Richardom Scudamorjem je pred kratkim klubom zagotovil 5.14 milijard funtov iz področja televizijskih pravic. Sam je po lanskem referendumu dejal, kljub odhodu iz EU-ja mora Premier League ostati atraktivna in privabljati gledalce iz celega sveta. Veliko vprašanje je, če jim to uspelo v kolikor bi trenutni zakoni obveljali. 

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka Marko Terlikar
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek nima še mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo

.

Najnovejše novice

Bo naslov pristal v Barceloni ali Madridu

Pred kratkim se je pričelo tudi prvenstvo v Španiji, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja in strmi proti najboljšim v Evropi.


V boj za naslov trije klubi

Če smo prejšnji teden pregledali nemško Bundesligo je prav, da tokrat pregledamo še francosko D1 Féminine.


VfL Wolfsburg ali Bayern München

V tem vikendu se prične nemška Bundesliga in pred začetkom poglejmo stanje v posameznih klubov.


Kvalifikacije za Ligo prvakinj

Danes se širom Evrope začnejo kvalifikacije za Ligo prvakinj. Pregled posameznih skupin.


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.