Lionel Andres Messi

Mali velikan v družbi največjih legend.
Lionel Andres Messi
Foto: Juan Manuel Aranzabia

22. junija 1986 je Argentina z dvema goloma Diega Armanda Maradone (»gol stoletja« in božja roka), ki še danes pišeta zgodovino te najbolj pomembne postranske stvari na svetu, na svetovnem prvenstvu v Mehiki v četrtfinalnem obračunu na kolena spravila večne rivale Angleže in kasneje tudi osvojila svoj drugi (in zaenkrat zadnji) naslov svetovnih prvakov. Leto in dva dni pozneje, ko se je v vitrinah argentinske nogometne zveze v Buenos Airesu na pokalu za naslov najboljših na zemeljski obli nabralo že kar nekaj prahu, je v 300 kilometrov oddaljenem Rosariu v provinci Santa Fe na svet privekal »Novi Maradona«, Lionel Andres Messi. In prav to je fant, ki je bil 9. januarja pri komaj štiriindvajsetih letih že tretjič okronan za najboljšega na svetu v svojem poklicu.

24. junija 1987 je prinesel solze sreče na oči mame Celie, čistilke, in očeta Jorgeja, delavca v tovarni in bivšega nogometaša, ki sta poleg nogometnega kluba Barcelona najzaslužnejša, da je mali Leo že pred polovico poti do abrahama prilezel kar do treh priznanj za najboljšega na svetu. »To je zame veliko priznanje in hkrati velika čast, da sem že tretjič zapored najboljši. Rad bi se zahvalil soigralcem, igralcem in trenerjem, ki so glasovali zame. Rad bi se zahvalil tudi Barceloni in soigralcem v argentinski reprezentanci, brez njih bi bilo nemogoče osvojiti ta naziv. In bolj kot kar koli drugega, bi rad to priznanje delil s Xavijem – zasluži si ga prav toliko, kot jaz,« je bil, tako kot smo ga že vajeni, v vsej svoji veličini ponovno skromen Messi. Lionelu se je po podeljeni nagradi globoko priklonil prav Xavi, eden od najboljših nogometašev v zgodovini, ki pa še nikoli ni prejel omenjenega priznanja (in ga tudi nikoli ne bo, saj je star že 37 let). »Messi je dober v vsem, zares vsem. Premore izjemno hitrost, s katero zaključuje akcije. Tega sam nimam, moja igra se bolj vrti okoli psihične kot fizične hitrosti. Poleg tega zabija gole in je dober tudi v zraku, čeprav je majhen. A glavna je njegova osebnost. Je ponižen, a hkrati zmagovalec, ki vedno na prvo mesto postavi moštvo. Je vzor za vse v nogometnem svetu in za vsakega otroka, ki bi rad kdaj igral nogomet,« je soigralcu polaskal motor katalonskega moštva. Pri Riverju so se mu odpovedali.

Življenjska zgodba komaj malega, komaj 169 cm visokega Argentinca, je vse prej kot običajna južnoameriška, ko nogomet večini pomeni edini izhod iz revščine in bede. Nogomet je začel igrati pri petih letih pri lokalnem klubu, ko je babica na trening peljala njegovega brata in je trenerju manjkalo igralcev za popolnitev enajsterice, zato je vključil tudi Lionela. Pri sedmih letih je prestopil k enemu od dveh največjih klubov v Rosariu, k Newell`s Old Boysom. Tam je navduševal, a vedno bolj ga je ovirala v primerjavi z vrstniki premajhna postava. Pri 11 letih je odšel na preizkus k River Plateju, poleg Boce Juniors največjemu klubu v Argentini. A klubski zdravniki so na pregledu pri Leu ugotovili pomanjkanje rastnega hormona. Zdravljenje bisera sodobnega nogometa bi River stalo okrog 1000 dolarjev mesečno, zato so se Messiju odpovedali. In zaradi tega se verjetno še danes tolčejo po glavi.

Barcelona zadela v polno

Starši so nekaj časa sami plačevali sinovo zdravljenje, leta 2001 pa je finančna kriza v Argentini doživela vrhunec, katerega posledica je bil gospodarski zlom te južnoameriške velesile. Jorge Messi se je prek španskih sorodnikov iz Leride, mesta v bližini Barcelone, dogovoril za preizkus pri katalonskem športnem velikanu. Carles Rexach, dolgoletni igralec Barcelone in takratni športni direktor, je bil nad malim Argentincem navdušen in je takoj poskrbel za selitev celotne družine na staro celino. FC Barcelona, ki ji v primerjavi z River Platejem to ni predstavljalo bistvenega finančnega zalogaja, je družini našla stanovanje in službo za starše ter plačevala zdravljenje svojega bodočega zvezdnika. Ta jim je to na najlepši možni način povrnil s tem kar najbolj zna, igranjem nogometa. »Ko sem imel 11 let, sem imel težave z rastjo. Toda ker sem bil majhen, sem bil gibčnejši in naučil sem se igrati z žogo po tleh, ker sem se tako udobneje počutil. Zdaj vem, da se lahko tudi slabe stvari spremenijo v dobre,« je svoj način igranja nogometa razkril igralec, ki se je s tretjo tovrstno nagrado izenačil z velikani nogometa, Michelom Platinijem ter Nizozemcema Johanom Cruyffom in Marcom van Bastnom. Postal pa je tudi najmlajši trikratni dobitnik Zlate žoge, saj so omenjeni trije svojo tretjo dobili pri sedemindvajsetih (Cruyff), osemindvajsetih (van Basten) oziroma tridesetih letih (Platini).

Cilj: svetovni prvak!

S katalonskim ponosom je že večkrat osvojil vse, kar se osvojiti da, »rak rano« njegove kariere pa še vedno predstavlja reprezentanca, kjer mu nikakor ne uspe ponoviti iger s klubske ravni. Glavni cilj kariere kapetana gavčev tako ostaja naslov svetovnega prvaka, kar je še edina lovorika, ki ga zares loči od največjih med največjimi v nogometnem poklicu.Klubu, ki mu je ponudil priložnost za preboj v sam svetovni vrh, bo skromni 29-letnik večno hvaležen. Leo je že večkrat javno oznanil, da je Barcelona edini evropski klub, v katerem si želi igrati. Kariero bi sicer rad zaključil z nastopanjem v argentinski ligi, do takrat pa bo predan le Kataloncem. In tudi Barceloni bržkone ne pade niti na misel, da bi najboljšega nogometaša na svetu predala konkurenci.

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Patrik Čekada
patre94@gmail.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek nima še mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo

.

Najnovejše novice

Bo naslov pristal v Barceloni ali Madridu

Pred kratkim se je pričelo tudi prvenstvo v Španiji, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja in strmi proti najboljšim v Evropi.


V boj za naslov trije klubi

Če smo prejšnji teden pregledali nemško Bundesligo je prav, da tokrat pregledamo še francosko D1 Féminine.


VfL Wolfsburg ali Bayern München

V tem vikendu se prične nemška Bundesliga in pred začetkom poglejmo stanje v posameznih klubov.


Kvalifikacije za Ligo prvakinj

Danes se širom Evrope začnejo kvalifikacije za Ligo prvakinj. Pregled posameznih skupin.


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.