Na stadionu San Mamés lahko igrajo samo Baski.

Španski prvoligaš Athletic Bilbao je posebnež v svet nogometa, saj lahko igrajo samo nogometaši, ki so baskovskega porekla.
Na stadionu San Mamés lahko igrajo samo Baski.
Foto: Katxijasotzaile

Ob koncu 19. stoletja je mesto Bilbaobilo vodilno pristanišče v Španiji, kar je pritegnilo veliko migrantov. Med njimi so bili tudi angleži, ki so bili predvsem rudarji in ladje delavci. S seboj so tako kot drugod po svetu prinesli nogomet, leta 1890 je nastal nogometni klub Bilbao Football Club. Angležem so se pridružili tudi mladi Baski, ki so študirali v Veliki Britaniji, kjer so se naučili vrline nogometa. Začeli so igrati neuradne tekme z angleškimi delavci. Leta 1898 so študenti gimnazije Zamacois ustanovili Athletic Club (Atletski klub) Bilbao. Šele čez tri leta kasneje pa so v kavarni Garcia postavili statut novo nastalega kluba.

Leta 1901 sta se oba kluba začasno združila v en klub z imenom Bizcaya, da bi lahko nastopili v prvi izdaji španskega pokala Copa del Rey. V Bilbao so se vrnili kot zmagovalci pokala. V finalu so premagali FC Barcelono nakar je sledilo v dokončno združitev obeh klubov. Kot zanimivost je leta 1903 nekaj baskovskih študentov ustanovilo Athletic Club Madrid, ki ga danes poznamo kot Atlético de Madrid. Athletic Bilbao je s trenerjem Fredom Pentlandom ponovil pokalni uspeh v sezoni 1922/23. Pentland je bil zagotovo med prvimi, ki je vnesel način igranja s kratkimi podajami kot nekateri to danes imenujejo Tika-Taka nogomet. Takrat Athletic ni bil edini baskovski klub, ki je igral v prvi državni ligi, poleg njih so sodelovali še Real Union, Arenas Club de Getxo in Real Sociedad. Vsi štirje so bili zraven ko so v Španiji ustanovili Primero División leta 1928. Dve leti kasneje se je prvoligašem pridružil še en baskovski klub CD Alaves. Tako je bilo kar polovica klubov v ligi iz Baskije.

Leta 1941 je moral klub na odlok španskega generala in diktatorja Franca zamenjati ime. Za klub pa so lahko igrali le igralci z baskovskim poreklom. Novo ime kluba je bilo Atlético Bilbao. Ravno v tej sezoni se je rodil prva zvezda kluba Telmo Zarraonandia Montoya z nadimkom Zarra. V 13 sezonah je Zarra v dresu Atlética dosegel 294 zadetkov. Njegova najboljša sezona je bila 1950/51, ko je dosegel 38 zadetkov v španski prvi ligi. Poleg Zarre je v takratni generaciji blestel tudi José Luis López Panizo. Med leti 1943 in 1945 je Bilbao s pomočjo Paniza in Zarre osvojil kar trikrat dvojno krono.

V letih med 1950 in 1960 je Atlétic imel po mnenju ljubiteljev tega kluba najmočnejšo zasedbo. Pod vodstvom Slovaka Ferdinanda Daučika so igrali že prej omenjena Zarra in Paniza ter Rafa Iriondo, Venancio in Agustín Gaínza. Z njihovo pomočjo je klub v sezoni 1955/56 osvojil dvojno krono. Dodali so še tri pokalne zmage v letih 1950, 1955 in 1958.

Prednost takratnega Atlética so bila tudi pravila, ki klubom niso omogočila imeti več kot tri tuje nogometaše. S časom sta kluba FC Barcelona in Real Madrid našla luknjo v pravilniku in urejala dvojna državljanstva svojim najboljšim tujim igralcem. Tako so sprostili mesta novim tujcem. Tako so kar čez noč postali Argentinec Alfredo Di Stéfano, Madžara Ferenc Puskás in Ladislao Kubala in Urugvajec José Santamaria pridobili španski potni list. Pri Atléticu niso hoteli želeli kršiti pravil in striktno ostali pri svojih načel, da za klub igrajo le igralci baskovskega porekla. V šestdesetih letih je prevlado v španskem nogometu prevzel Real Madrid. Atlétic je v sezoni 1968/69 osvojil pokalno lovoriko. V tem obdobju je ljubljenec in legenda med navijači postal vratar Joséja Ángela Iribarja. Sedemdeseta leta so ponovno prinesla le pokalno lovoriko v sezoni 1972/73. Decembra leta 1975 se je zgodil zanimiv dogodek pred domačo tekmo proti Realu iz Soceiedada. Kapetana obeh moštev Iribar in Ignacio Kortbarria sta na sredino igrišča prinesla baskovsko zastavo, ki jo imenujejo Ikurriña. To je bilo prvič po padcu Franca, da se je v javnosti pojavila baskovska zastava. V sezoni 1976/77 je Atlétic prišel prvič do finala v pokalu UEFA. Nasprotnik je bil torinski Juventus, ki je dobil prvo tekmo z 1:0.Marco Tardelli je bil strelec na stadionu Communale v Torinu. Pred finalnim obračunom je vodstvo kluba pononovno preimenovalo v Athletic Club Bilbao. Na povratni tekmi je na domačem stadionu San Mames je Athletic Club zmagal z 2:1. Za domače so bili uspešni Javierja Irurete in Carlosa Ruzia Herrera, a je zadetek Roberta Bettege odločil, da je lovorika pristala v italijanskih rokah, zaradi pravila več doseženih zadetkov v gosteh.

Leta 1981 se je zgodila nova prelomnica v klubu ko je na mesto trenerja prišel Javier Clemente. Clemente je takoj sestavil kader, ki je dosegel največje uspehe v klubski zgodovini. V Bilbau se je rodila nova generacija mladih talentiranih igralcev kot Santiago Urkiaga, Miguel De Andres, Ismael Urtubi Estanislao Argote, Andoni Zubizarreta, ki so poleg izkušnih Daniela Ruiza-Bazána Justa z nadimkom Dani in Andoni Goikoetxea Olaskoaga. Že v prvem poskusu je Clemente ekipo vodil do četrtega mesta v Primeri División, kar je bilo veliko presenečenje. Sledile so štiri zelo uspešne sezone v katerih so Baski v sezoni 1982/83 osvojili naslov prvaka, v drugem leta pa dvojno krono. Ob tem so še 1984/85 osvojili tretje mesto in leto kasneje četrto. Clemente je z mladim moštvom vnesel malo bolj agresivnosti v španski nogomet. Zamisil si je novo taktično postavitev, saj je ob liberu in dveh osrednjih branilcev postavil še dva defenzivna vezista.

Po teh uspehih jim do danes ni še uspelo osvojiti kakšne lovorike pomembnejše lovorike. Svojo priložnost za vodenje so dobili Howardo Kendall, Juppom Heynckesom, Javierom Irureto, Joséjem Ángelom Iribarjem in ponovno s Clementejem.

Najbližje je bil Francoz Luis Fernández, ki je prevzel leta 1996. Fernándezu je v sezoni 1997/98 uspelo pripeljati moštvo do druge mesta. Ob uvrstitvi v kvalifikacije za Ligo prvakov je klubsko vodstvo se odločilo, da bodo razširili območje iz katerega lahko prihajajo igralci. Pogoj pa je ostal, da so baskovskega porekla. Prva igralca, ki so sprejeli medse sta bila Thus Patxi Ferreira, ki je prišel iz Salamance in Biurrun, ki je sicer bil po rodu Brazilec a je kot otrok prišel v Baskijo in je bil že član mlajših selekcij kluba. Fernández je šel korak dlje in v klub pripeljal prvega »tujca« in sicer v Franciji rojenega Baska Bixenteja Lizarazuja. Ob tem pa je klub »pobral« še najboljše igralce iz ostalih baskovskih ekip. Tako so za Athletic podpisali José Mari, Ismael Urzaiz in Joseba Etxeberria. Prestop slednjega je povzročil kar nekaj prahu med navijači Athletica in Reala Sociedada. Lizurazu je odšel le po eni sezoni je moštvo s pomočjo Etxeberrije, Rafaela Alkorte, Julena Guerrera in že prej omenjenih Ferreire, Urzaiza in José Marie borila z najboljšimi klubi.

Od takrat je svetla izjema sezona 2008/09, ko so po letu 1984 ponovno se uvrstili v finale pokala del Rey, a je bila Barcelona premočna s 4:1. Kljub temu si je Athletic zagotovil mesto v Ligi Europa na podlagi tega, ker je Barcelona osvojila naslov prvaka. Takrat je imel Athletic novo zanimivo generacijo, ki so jo sestavljali Javi Martinez, Markel Susaeta,Óscar de Marcos, Iker Muniain, Borja Ekiza, Gaizka Toquero, Jon Aurtenetxe in Ander Herrera. Velika večina igralcev je še danes v rdeče-belem dresu. Nov zgodovinski premik v klubski zgodovini je se zgodil pred sezono 2009/10. Za Athletic je prvič v zgodovini kluba zaigral temnopolti igralec Jonás Ramalho. Pri Ramalhu ne gre za nakup, ampak za igralca, ki je dal skozi vse mlajše selekcije v klubu, ampak je po materi bask in angolčan po očetu.

Pred leti je bila narejena javna anketa med navijači o tem, če bi opustili pravilo, da lahko igrajo samo Baski. Kar 76% vprašanih je bilo mnenja, da raje naj gre klub v nižji rang kot pa, da se odpove temu pravilu.

Ob koncu lahko dodamo, da ima Athletic od leta 2002 tudi žensko ekipo, ki nastopa v španski prvi ligi in je med boljšimi klubi z enakim načeli kot pri moških. Ekipa je v petnajstih sezonah osvojila 5 naslovov državnega prvaka in pokalnih lovorik.

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka Marko Terlikar
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek nima še mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo

.

Najnovejše novice

Bo naslov pristal v Barceloni ali Madridu

Pred kratkim se je pričelo tudi prvenstvo v Španiji, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja in strmi proti najboljšim v Evropi.


V boj za naslov trije klubi

Če smo prejšnji teden pregledali nemško Bundesligo je prav, da tokrat pregledamo še francosko D1 Féminine.


VfL Wolfsburg ali Bayern München

V tem vikendu se prične nemška Bundesliga in pred začetkom poglejmo stanje v posameznih klubov.


Kvalifikacije za Ligo prvakinj

Danes se širom Evrope začnejo kvalifikacije za Ligo prvakinj. Pregled posameznih skupin.


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.