Rooneyjevo pravilo v evropski nogomet?

Ali bi lahko našteli vsaj pet temnopoltih trenerjev v najmočnejših evropskih klubih?
Rooneyjevo pravilo v evropski nogomet?
Foto: Phil Henderson

Pred dnevi sem si ogledal eno tekmo med Manchester Unitedom in Arsenalom iz sezone 1993/94 . V obeh ekipah je bilo kar za takratni čas nekaj zelo dobrih nogometašev, ki jih mnogi imajo danes za legende. Na tekmi so bili danski vratar Peter Schmeichel, karizmatični francoz Eric Cantona, Ryan Giggs, Roy Keane in nekaj takratnih angleških reprezentantov od vratarja Davida Seamana, Gary Pallister, Tonyja Adamsa, Paula Mersona, Paula Inca, … Spomnil sem se še ostale igralce v takratni izdaji Premier League. Na dan so mi prišli igralci kot so: Ian Rush, John Barnes, Steve McManaman (vsi Liverpool),Dennis Wise, Tony Cascarino (oba Chelsea), Alan Shearer, Tim Sherwood (oba Blackburn), Pavel Srniček, Peter Beardsley, Andy Cole (vsi Newcastle) in seznam bi lahko bil še daljši.

Tema tega članka ni takratna Premier League, ampak nekaj drugega. V zadnjih 20 letih je bilo veliko dobrih igralcev in ne glede na barvo kože, če malo pomislimo zakaj pa ni v današnjih klubih v najmočnejših ligah trenerjev temnopolte polti. V Angliji je bilo kar nekaj dobrih temnopoltih igralcev kot so bili že prej omenjeni Paul Ince, John Barnes, Ian Wright, Andy Cole, pa Rio Ferdinand, Sol Campbell, če gremo bolj v zadnjih nekaj let. Kdo od teh je trener kakšnega prvoligaša v Angliji? Res je, da nekateri nimajo želje opravljati trenerskega dela, ampak nekateri so se odločili za to pot. Pred leti je bila opravljena raziskava med angleškimi klubi, od 92 klubov je le v dveh primerih bil na klopi zaposlen temnopolti trener. Poleg tega pa je raziskava pokazala tudi to, da samo štirje temnopolti trenerji so dobili priložnost v Premier League. Ti so: Paul Ince (Blackburn), Ruud Gullit (Chelsea, Newcastle), Jean Tigana (Fulham) in Chris Houghton (Newcastle). Podoben izid bi bil tudi v preostalih najmočnejših ligah Evrope. Verjetno največji odstotek bi bil v Franciji.

Kje iskati vzroke, da ni več temnopoltih trenerjev na najvišji ravni. Ali gre morda za podzavesten rasizem klubskih vodstev? Ali nimajo dovolj strokovnosti? Na zastavljena vprašanja bomo težko dobili kakšen odgovor. Za primer lahko vzamemo tudi dogodke izpred nekaj let, ko sta dva nekdanja igralca Manchester Uniteda Roy Keane in Andy Cole podala na trenersko pot. Prvi je takoj dobil priložnost pri Sunderlandu v Premier League. Drugi pa ni dobil niti priložnosti vodenja takratnega tretjeligaša Huddersfield Towna. Za javnost je klubska uprava podala izjavo, da je imel previsoke zahteve. S tem se je tudi končala njegova trenerska pot še preden se je začela. Keane pa je po Sunderlandu dobil priložnost še pri Ipswichu in trenutno opravlja vlogo pomočnika pri Irski reprezentanci.

Kaj pa Roonejevo pravilo?

Verjetno se sprašujete za kaj gre. Pravilo je poimenovano po ameriškem lastniku moštva Pittsburg Steelers Danu Rooneyju. V ameriški NFL je do leta 1979 dobil priložnost samo en temnopolti trener. Ta čast je pripadla Friztu Pollardu. V sezoni 2002 sta le dva od dvaintridesetih klubov imela temnopoltega trenerja. Rooneyju to ni bilo všeč. Sklical je sestanek z vsemi lastniki klubov, kjer je dosegel naslednje pravilo. Na razgovor za mesto trenerja mora biti med kandidati vsaj eden, ki je temnopolt. Lastniki so to pravilo vzeli resno in v prvi sezoni po uvedbi pravila je bilo 8 temnopoltih trenerjev. V lanski sezoni jih je bilo 6.

Pred nekaj leti so se v Londonu sestali Sindikat angleških profesionalnih nogometašev in Cyrus Mehri. Mehri je odvetnik za državljanske in glavni pobudnik za Rooneyjevo pravilo. Namen sestanka je bil, da bi seznanili angleško nogometno zvezo in zvezo trenerjev o tej problematiki. Bi takšno pravilo sploh bilo izvedljivo npr. v Angliji? Po nekaj letih pa ni še prišlo do bistvenih sprememb. Še vedno nismo videli kakšnih temnopoltih trenerjev v angleški Premier League. Trenutno ima samo drugoligaš Brighton & Hove Albion temnopoltega trenerja. Ekipo vodi že prej omenjeni Chris Hughton. Potrebno je poudariti, da nogometna zvezna nima moči, da bi ukazovala klubom, koga morajo vzeti za trenerja. Dejstvo je, da večina lastnikov v Premier League so tujci, ki želijo čim hitrejši uspeh na vložen denar. Zato se raje odločijo za tuje preverjene trenerje.

Premier League se v zadnjih letih bolj spreminja v ligo, kjer se razni multimiljarder igrajo kot majhni otroci, kdo bo zgradil najboljši imperij. Ob tem vlagajo in plačujejo astronomske cene za igralce svetovnega kova. Ob morebiti uvedbi pravila bi se slika precej spremenila, če bi morali iskati trenerja na območju Velike Britanije. Prej ali slej se bo morda ta trend spremenil s pomočjo Rooneyjevega pravila. Vsi lastniki klubov bodo začeli razmišljati drugače, ko bo kakšen temnopolti trener začel dosegati dobre rezultate. Takrat ne bo potrebno uvajati kakšnih pravil.

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka Marko Terlikar
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek nima še mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo

.

Najnovejše novice

Bo naslov pristal v Barceloni ali Madridu

Pred kratkim se je pričelo tudi prvenstvo v Španiji, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja in strmi proti najboljšim v Evropi.


V boj za naslov trije klubi

Če smo prejšnji teden pregledali nemško Bundesligo je prav, da tokrat pregledamo še francosko D1 Féminine.


VfL Wolfsburg ali Bayern München

V tem vikendu se prične nemška Bundesliga in pred začetkom poglejmo stanje v posameznih klubov.


Kvalifikacije za Ligo prvakinj

Danes se širom Evrope začnejo kvalifikacije za Ligo prvakinj. Pregled posameznih skupin.


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.