Mia Hamm

Med prvimi, ki je postala zvezdnica ženskega nogometa.

V četrtek bo minilo 45. rojstni odkar je na svet v Selmi prijokala Billu in Stephanie Hamm hčer Mariel Margret oziroma Mia kot jo danes večina pozna. Mia je bila četrti naraščaj od skupno šestih otrok, ki sta jih imela Bill in Stephanie. Mia se je rodila z deformacijo stopal in je morala v prvih letih svojega življenja nositi korekcijska obuvala. Ko je bila stara tri leta se je družina zaradi očetove službe morala preseliti v Italijo za dve leti. Mati si mislila, da bo postala balerina, ampak je že po prvem treningu prišla domov žalostna in objokana, ker to ni bilo zanjo. V času bivanja v Italiji je Mia prvič videla nogomet, ko sta mamo se sprehajala v enem parku. Na eni izmed trav sta oče in sin igrala nogomet. Takoj, ko je prišla domov očeta prosila, da jo vpiše v kakšen nogometni klub.

Ko se je družina preselila iz Firenc nazaj v ZDA, natančneje v mesto Wichita Falls sta Bill in Stephanie posvojila osemletnega fanta Garetta. Mia je imela takrat pet let. Nad Garettom je bila navdušena , ga sprejela kot, da je njen pravi brat. Začela se je zgledovati po njem. Želela je početi vse kar je počel on. Garett se je veliko ukvarjal s športom med drugim tudi baseballom, ameriškim nogometom in nogometom. Oče Bill je tudi dokončno vpisal Mio v lokalni nogometni klub.

Že v osnovni šoli je prikazovala svoj talent in bila članica fantovske šolske ekipe. Njena želja je bila igrati za ameriško reprezentanco in igrati na Olimpijskih igrah. Pri trinajstih letih pa je izvedela, da ima Garett aplastično anemijo. Aplastična anemija je zelo redka krvno bolezen. Pri 15 letih se je preselila v severno Virginijo k stricu zaradi vpisa na Lake Braddock Secondary School. V Burku je preživela samo eno šolsko leto in pripomogla šolski nogometni ekipi do naslova najboljše regijske šole. V tem obdobju je vedno začela je opozarjati nase in bila povabljena v širši krog igralk ameriške članske reprezentance. S petnajstimi leti je postala najmlajša igralka v zgodovini ameriškega ženskega nogometa s poklicem v reprezentanco. Bila je korak bližji svojim sanjam. Zaradi tega je spremenila tudi prehrano samo, da bi lahko postala še boljša. V reprezentančnem dresu je debitirala dve leti kasneje.

Po končani srednji šoli se je vpisala na fakulteto Chapel Hill v severno Karolino. Tam se je začel njen pravi preboj na nogometni sceni. Šolska ekipa Tar Heels je kar petkrat zaporedoma osvojilo naslov NCAA (tekmovanje med univerzami). Pri prvih štirih naslovih je Mia bila ena izmed ključnih igralk. Pri petem pa ni veliko pripomogla k uspehu, ker jo je takratna selektorka Anson Dorance poklicala v člansko reprezentanco, ki se je takrat pripravljala na svetovno prvenstvo na Kitajskem.

Na tistem svetovnem prvenstvu leta 1991 je na prvi tekmi pred 14.000 gledalcev na stadionu Ying Dong v Panyuju začela v začetni enajsterici in dosegla zmagoviti zadetek v 62. minuti za zmago proti Švedski s 3:2. Lahko bi dejali, da to je bil začetek izjemne reprezentančne kariere Mie Hamm. Američanke so na koncu tudi osvojile naslov svetovnih prvakinj. Čez štiri leta na svetovnem prvenstvu na Švedskem je pod vodstvom Tonyja DiCiccoja osvojila bron. Američanke so moral priznati premoč Norvežankam v polfinalu. V tekmi za tretje mesto so premagale Kitajke s 2:0. Hammova je dosegla na tem prvenstvu, tako kot na prvem dva zadetka.

Dokončen preboj do svetovne prepoznavnosti je Hammova doživela na Olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti. Uresničile so se ji sanje, saj to je bil prvi ženski nogometni turnir na olimpijskih igrah. Zlato je ostalo doma in Hammova je bila ena izmed ključnih igralk domače reprezentance. V finalu na stadionu Citrus Bowl v Orlandu so Američanke premagale Kitajke s 2:0 pred neverjetnih 76,481 gledalcev. Tekma je šla v zgodovino tudi, ker do tedaj ni bilo še nikoli takšno število gledalcev na tekme ženskega nogometa. Po tekmi je bil eden izmed prvih, ki jo je objel Garett. Ta se je odpravil na pot, kljub hudi bolezni na dolgo pot v Orlando. Na žalost je bilo to zanj zadnji veliki turnir v katerem je lahko spremljal Mio, osem mesecev kasneje je umrl. Mia je bila ob njem, ko je naredil zadnjih dih v svojem življenju.

Po Garettovi smrti je Mia ustanovila fundacijo The Mia Foundation, ki nudi pomoč družinam in ljudem pri transplantaciji kostnega mozga. Fundacija se financira tudi prek vsako letne nogometne tekme v kateri sodelujejo znani ameriški športniki.

Mia je nadaljevala svojo nogometno pot in leta 1999 je bilo na sporedu svetovno prvenstvo na domačih tleh. Hammova je bila ponovno ena izmed ključnih igralk v moštu DiCiccoja. Prišli so do finala, kjer so jih čakale ponovno Kitajke. Pred neverjetnih 90.105 gledalcev na Rose Bowlu v Los Angelesu so po streljanju enajstmetrovk s 5:4 so Američanke ponovno bile svetovne prvkainje. Hammova je odigrala odličen turnir bila je izbrana v moštvu prvenstva.

Po domačem svetovnem prvenstvu je v svoji zbirki dodala še srebro z Olimpijskih iger v Sydneyju leta 2000 in bron s svetovnega prvenstva 2003. Zadnje veliko prvenstvo je odigrala na olimpijskem turnirju v Atenah leta 2004, kjer so Američanke ponovno osvojile zlato medaljo. Po olimpijskem turnirju je pri 32 letih oznanila konec njene nogometne poti.

Kaj pa klubska scena? Na žalost v ZDA v času njene kariere niso imeli svoje profesionalne lige. Zato so najboljše igralke, ki niso igrale v Evropi bile članice samo reprezentance. Leta 2001 je bila ustanovljena liga WUSA (Woman´s United Soccer Association). Takrat je Hammova igrala za Washingtom Freedom. V treh sezonah dokler je liga bila aktivna je dosegla 25 zadetkov na 49 tekmah.

Vsekakor gre za izjemno nogometašico, ki se je najbolj znašla v napadu. Bila je zvezdnica ekipa, ampak je skozi celotno kariero imela v sebi moštvenih duh. Še danes jo imajo mlade nogometašice za zgled. Bila je dvakrat leta 2001 in 2002 izbrana za najboljšo igralko na svetu in kar petkrat bila izbrana za najboljšo nogometašico leta v ZDA. Nikoli se ni postavljala v ospredje, čeprav je postavila nešteto rekordov. Leta 2004 je bila izbrana na seznam najboljših nogometašev sveta po mnenju svetovne nogometne zveze FIFA in legenarnega Peleja. Poleg Hammove je na seznamu bila urvščena samo še ena ženska, njena soigralka v ameriški reprezentanci Michelle Ackers. Leta 2007 so jo sprejeli v ameriško Hall of Fame (Hiša slavnih) in 2013 pa v svetovno nogometno hišo slavnih kot prvo žensko. 

Nekaj časa je imela v lasti rekorda za največ reprezentančnih nastopov in zadetkov. V karieri je odigrala 275 reprezentančnih tekem in dosegla 158 zadetkov. Slednji rekord je veljal do leta 2013, ko jo je prehitela so rojakinja Amy Wambach. Hammova je padla na tretje mesto na tej lestvici, ker jo je v lanskem letu prehitela še Kanadčanka Christine Sinclair. Tudi drugi rekord po številu odigranih tekem je morala prepustiti so rojakinjam Kristini Lilly in Christie Rampone.  

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek še nima mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo

.

Oglas: Sors Design

Najnovejše novice

Bo naslov pristal v Barceloni ali Madridu

Pred kratkim se je pričelo tudi prvenstvo v Španiji, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja in strmi proti najboljšim v Evropi.


V boj za naslov trije klubi

Če smo prejšnji teden pregledali nemško Bundesligo je prav, da tokrat pregledamo še francosko D1 Féminine.


VfL Wolfsburg ali Bayern München

V tem vikendu se prične nemška Bundesliga in pred začetkom poglejmo stanje v posameznih klubov.


Kvalifikacije za Ligo prvakinj

Danes se širom Evrope začnejo kvalifikacije za Ligo prvakinj. Pregled posameznih skupin.


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.