Bo naslov pristal v Barceloni ali Madridu

Pred kratkim se je pričelo tudi prvenstvo v Španiji, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja in strmi proti najboljšim v Evropi.
Bo naslov pristal v Barceloni ali Madridu
Foto: Liga Iberdrola

V Španiji so v zadnjih letih precej začeli vlagati v ženski nogomet. Veliko moških klubov je, ki imajo svojo žensko selekcijo in pozna vse vsak evro, ki jim ga namenijo. Letošnja izdaja lige Iberdrola je zagotovo poimensko najmočnejša doslej. Kar se pozna tudi na imena, ki so prišla v letošnjem poletju v to ligo. Kar 50 tujih nogometašic je porazdeljenih v 13 klubov, saj zaenkrat le Real Betis, Rayo Vallecano in Athletic Club nimajo še tujih nogometašic. Kvaliteta je razširjena po vseh klubih.

Velika verjetnost pa obstaja, da bodo dosedanji tradicionalni klubi kot npr. Atletic Club in Levante vse težje se borila za vrh, ker vedno več moških klubov je začelo vlagati v ženski nogomet. To bo šele čas pokazal, ampak v letošnji sezoni sta predvsem Barcelona in Atlético de Madrida glavna favorita. Naslov brani Atletico de Madrid, ki bo imel zelo težko pot do ubranitve. Poglejmo v posamezne klube, ki bodo letos igrali v ligi Iberdrola.

FC Barcelona

V Katalonski prestolnici je bilo letošnje poletje pestro in pozna se, da imajo na voljo višji proračun kot v lanskem letu. V klub so prišel kar tri zelo dobre nogometašice, ki jih ni potrebno posebno predstavljati. Evropska prvakinja, ki je bila izbrana za najboljšo igralko turnirja in lanske Lige prvakinj Nizozemka Lieke Martens. Ob njej pa še makedonska reprezentantka Nataša Andonova in Angležinja Toni Duggan. Slednja bo v napadu zamenjala Jennifer Hermoso, ki je odšla v PSG.

Na klop pa se je pred letošnjo sezono usedel 39-letni Fran Sánchez, ki je s klubom podpisal dvoletno pogodbo. Sánchez ima na voljo kar dobro pokrito z ofenzivnimi igralkami, saj poleg omenjenih ima na voljo še Mariono Caldentey, Olgo Garcia in Barbaro Latorre. Na sredini bo poveljevala še ena letošnja francoska okrepitev Élisa Bussaglia. Poleg okrog nje bodo igrale Andressa Alves, Alexia Putellas in Vicky Losada. Za nameček iz ozadja pa napovedujejo mesto v ekipi tudi mladi Patricia Guijarro in Aitana Bonmati, ki sta pred kratkim bile del reprezentance do 19 let, ki je osvojila evropski naslov.

Obrambna linija pa ni nič slabša na čelu z reprezentančno vratarko Španije Sandro Panos. Po bokih bosta aktivni Leila Ouahabi in še ena letošnja okrepitev Brazilka Fabiana. Osrednji branilki pa bosta po vsej verjetnosti Marta Torrejón in Danka Line Røddik Hansen ali pa okrepitev iz aktualnih prvakinj Atlética de Madrida Mapi Leon. Barcelona je prvi kandidat za naslov o tem ni dvoma, vse pa bo odvisno kako bo Sánchez pripravil to zvezdniško ekipo.

Atlético de Madrid<

V španski prestolnici pa so bolj spremljali nakupovanje katalonskega velikana kot kaj sami bili aktivni na trgu na nakupom zvezdnic. Ostali so brez najboljše osrednje branilke iz lanske sezone Mape Leon, ki je odšla prav v Barcelono. Ogrodje ekipe ostaja iz lanske sezone, ki ima svoje kvalitete manjka pa ji klop. Zdi se, da bi letošnja kratka klop Ángela Villacampe bila odločilnega pomena v boju za ubranitev naslova.

Če gremo v posamezne linije in najprej v obrambno je še vedno nekaj dobrih igralk, ki bi lahko zamenjale Leonovo. V obrambi bo še vedno Andrea Pereira sedaj glavna osrednja branilka. Katera bo ob njej pa bomo videli kako se bo odločil Villacampa. Boj se bo bil med dvema novinkama brazilsko reprezentantko Jucinaro Soares in Francozinjo Aurélio Kaci. Po bokih pa bosta še vedno prvi meni mlada Carmen Menayo in levi in Mehičanka Kenti Robles na desni.

Na sredini bosta kraljevali španski reprezentantki Silvia Meseguer in Amanda Sampedero ob pomoč Esthere González. Novo ime na sredini igrišča pa mlada Švicarka Viola Calligaris, ki bo vsekakor doprinesla veliko svežine pa dodatno opcijo Villacampi.

V napadu pa bo še vedno Sonia Bermúdez, ki je dobila novo soigralko in konkurentko v brazilski reprezentantki Ludmili da Silva. S kril bodo najbolj nevarne Marta Corredara in Andrea Falcón, ki se vrača po poškodbi.

Athletic Club

Najtrofejnejši španski ženski nogometni klub je Atletic Club iz Bilbaoa. Athletic ima za seboj slabo sezono, saj lansko peto mesto je manj od pričakovanj klubske uprave. Kot sem uvodoma povedal bo nekaj tradicionalnih klubov počasi izgubljalo boj za vrh. Atletic je zagotovo eden izmed njih. Medtem, ko se konkurenti krepijo z najboljšimi igralkami pa Atletic tako kot moška selekcija tega kluba se drži načelu, da za rdeče-beli dres igrajo samo Baskinje oziroma Baski.

V letošnji sezoni je v ospredju zamenjava generacije, saj je po koncu lanske sezone svoje nogometne poti zaključilo kar nekaj igralk. Izmed tistih, ki so končale bo četa Josebe Agirreja najbolj občutila odsotnost kapetanke Iraie Itrregi. Težo ekipi bodo še vedno dale te starejše igralke, ki so ostale od vratarke Ainoe Tirapu, vezistke Vanese Gimbert in napadalke Erike Vasquez. Potrebno pa je poudariti, da velja Atletic za enega izmed najboljših klubov za vzgajanje mladi nogometašic v Španiji. To potrjuje tudi število reprezentantk v mlajših selekcijah.

Že v lanski sezoni sta nase opozorili vezistka Maite Oroz in napadalka Lucía García. V letošnji sezoni pa bo potrebno vreči kakšno oko več na 17-letno Damaris Egurrola in branilko Bianco Sierra. Vse štiri so bile članice španske reprezentance do 19 let, ki je pred kratkim osvojila naslov evropskih prvakinj.

Poleg njih ima Aguirre na voljo še Yulemo Corres, ki je lani igrala zelo dobro. Ob Corresovi bo tudi v letošnji sezoni Nekane Diez. Po bokih bodo tekale Ainhoa Vicente in Eunate Arraiza. Za konec pa je potrebno omeniti še edine prave okrepitve v letošnjem poletju osrednjo branilko in špansko reprezentantko Ano Bergara in vezistko Marío Díaz Cirauqui.

Levante UD

Še en tradicionalen španski ženski klub je Levante UD. Če se je od sezone 1994/95 do 2008/09 redno uvrščal med top tri klube v Španiji je v zadnjih letih izgubil stik z vrhom. Zadnje dve sezoni so bile približek k temu z dvema četrtima mestoma. Moštvo Andrésa Tudela je doživelo nekaj sprememb v primerjavi z lansko sezono, ampak je uprava našla primerne zamenjave. Strah in trepet v napadu bo še vedno Mehičanka Charlyn Corral, ki bo s pridom izkoriščala predložke s kril od Marte Cardona in Portugalke Jessice Silva. Za njo bodo za globinske žoge poskrbeli María de Alharilla in Ida Guehai.

V lanski sezoni je obrambna linija precej šepala, zato so v letošnjem pripeljali dansko reprezentantko Sofio Junge Pedersen in Miriam Dieguez. Njima bodo v obrambnih nalogah veliko pomagali Sonia Prim in Laura Gutierrez in Greta Espinoza.

Valencia CF

Mestni tekme Levanteja Valencia je bila v lanski sezoni tretja. Za ponovitev tega uspeha bo novi trener Jesús Olivia imel težko nalogo. V letošnjo so krenili brez prve vratarke Christiane Endler, ki je odšla v francosko prestolnico k PSG-ju. Kolumbijka Noelia Bermudez jo bo zamenjala v vratih. Gre za dobro zamenjava, ampak Bermudezovi manjka nekaj stabilnosti, ki bi jo morda pridobila ob dobro uigrani obrambni liniji. Tukaj gre predvsem za izpostaviti Ivano Andrés in Paulo Nicart in Brazilko Joyce Magalles. Slednja je bila lani izjemna na levem boku. Obrambno linijo so okrepili še z Marto Carro.

Vezna linija se na papirju zdi malo slabša v primerjavi z lansko sezono. Claudia Zornoza je odšla v Real Sociedad in Natalia Gaitan pa bo dlje časa odsotna zaradi poškodbe križnih vezi. Novi obrazi sredine igrišča so Sandra Hernandez, ki veliko obeta, Carol Férez in Argentinka Marianela Szymanowski. Po poškodbi se vrača krilo Anair Lomba. Omeniti je potrebno še Deboro Garcío, ki je prav tako dobro orožje trenerja Jesúsa Olivie. V napadu je zaenkrat še najboljša klubska strelka iz lanske sezone Mari Paz Vilas in obetavna Marta Peiró.

Real Sociedad

Real iz Sociedada se v zadnji sezonah počasi premika proti vrhu lestvice. Ali bo v letošnji sezoni dohitel večnega rivala Atletic iz Bilbaoa in ga prehitel bomo videli. Mogoče bi že v lanski sezoni bili bližje vrhu, če ne bi zatajil napad v jesenskem delu. Spomladi je četa še pod vodstvom Igorja San Miguela našla pot do nasprotnikovih vrat in plesala po lestvici navzgor.

V prestopnem roku ekip ni doživela bistvenih sprememb kar pomeni, da ima novi trener Juan José Arregi uigrano moštvo na katerim lahko gradi naprej. Na levem boku bo letos aktivna Bea Beltrán, ki je prišla iz aktualnih prvakinj Atlética de Madrida. Na sredini pa bo ključna igralka že prej omenjena Claudia Zornoza iz Valencie. Za mesto na sredini igrišča se bo borila tudi prva tujka v zgodovini kluba Japonka Michi Goto. Prvo ime napada bo Nahikari García, ki je iz sezone v sezno boljša.

UD Granadilla Tenerife Sur

V letošnji sezoni bi lahko iz ozadja napadla Grandilla, ki ima potencial za uvrstitev med prvih pet. Moštvo Antonia Ayale je zelo močno na domačem Franciscu Suárezu, ampak na celini pa mora izboljšati igro v kolikor si res želi podati v boj z najboljšimi klubi. Na otok se po eni sezoni vrača Mariá-José Pérez, ki bo zasedla mesto prvo napadalke. Poleg Pérezove so v klub prišle še Cristina Martín-Prieto, Megan Crosson, Jordyn Listro in Ange N’Guessan.

Obrambna linija je trdna s kapetanko Cindy Garcia in izkušeno Raquelo Peña in Jessico Simpson. Na sredini pa bo trener Ayala stavil na Japonko Ayano Dozano in Kanadčanko Jordyn Listro.

Real Betis

Z otoka na celino v Sevillo, kjer je lanski novinec Real Betis prikazal zelo všečno igro. Pred letošnjo sezno je kupoval premišljeno in v kolikor ponovi lansko sezono bo zgornji del lestvice še kako dosegljiv.

Lani se je izkazala v pravem pomenu kapetanka Irena Guerrero, ki je garala na sredini igrišča in pridobila veliko žog. Ob njej pa bo v letošnji sezoni igrala Virginia Garcia, ki bo poskrbela za ofenzivne naloge na sredini igrišča. Trenerka Maria del Mar Fernández se veseli nove okrepitve v napadu Priscile Borja, saj je v lanski sezoni imela le Paulo Moreno. Medtem, ko sta obrambno linijo okrepili Rocio Gálvez in Maddi Torre.

Rayo Vallecano

Rayo Vallecano bo tudi v letošnji sezoni vodil Miguel Ángel Quejigo, ki se je v lanski sezoni razveselil povratka Natalie Pablos. Napadalka je skoraj sama ponesla ekipo proti sredini lestvice. Pablosova bo tudi v letošnji sezoni pomemben člen ekipe pod pogojem, da se ne poškoduje. V tem primeru bi nastala velika vrzel, ki bi jo Quejigo težko zapolnil.

Ekipa nima kakšne izrazite zvezdnice kar ne pomeni, da ji primanjkuje kvalitete. Estela Fernández, Sheila in Cristina Auñon so vezistke na katere bo Quejigo stavil. Medtem, ko bo v obrambi poveljevala Paula Andujar in Jennifer Santiago, ki veliko obeta. Na vratih bo tudi v letošnji sezoni Alicia Gómez.

Madrid CFF

Po dveh neuspešnih poskusih je Madridu CFF, končno uspelo se uvrstiti v prvo ligo. Na začetku je potrebno dodati to, da ne gre za žensko selekcijo Reala Madrida. Madrid CFF nima nobene povezave z Realom, ki zaenkrat še nima svoje ženske selekcije.

Obstanek v ligi naj ne bi bil pod vprašanjem glede na kader s katerim razpolaga trener Jesús Nuñez. Med izkušene igralke sodijo vezistka Saray Garcia in napadalki Patricia Mascaro in Jade Boho. Klub se je tudi okrepil z nekdanjo reprezentantko 35-letno Lauro Del Rio, ki še vedno zna zadeti nasprotnikova vrata. V klubu pa je ostala tudi najboljša strelka lanske sezone Alba Mellado.

V obrambi bomo našli evropsko prvakinjo do 19 let, ki je prišla iz Barcelone Ono Batlle, ki bo zasedla mesto na desnem boku. Novo ime je tudi osrednja branilka in članska španska reprezentantka Alexandra López, ki je prišla iz aktualnih prvakinj Atlética de Madrida. Na sredini igrišča bodo s svojimi izkušnjami in kvalitetami prinesle Švicarka Sandy Mändly in Paula Serrano.

Santa Tereza CD

V Santi Terezi bo verjetno v letošnji sezoni podobno kot v lanski. Četa Juana Carlosa Antúneza je igrala zelo dobro v fazi obrambe, faza napada pa je zelo šepala. Pred letošnjo sezono so izgubili nekaj igralk v obrambi, ampak pridobili v napadu.

Kamerunka Augustina Ejangue bo poveljevala v obrambni liniji, medtem pa bosta Carla Gomez in Alicia Muñoz poskrbele za ofenzivo. Prvo ime ekipe je še vedno ostaja Estefania Lima, ki je bila ena izmed ključnih igralk v lanski sezoni. Poleg nje pa je potrebno omeniti še Aino Torres in okrepitev Albo Merino.

RCD Espanyol

Mestni rival Barcelone Espanyol bo morda najbolj zanimiv za slovenske ljubiteljice in ljubitelje ženskega nogometa. Pri modro-belih bo igrala naša reprezentantka Dominika Čonč, ki je prišla v Katalonijo po enoletnem igranju na Danskem.

V letošnji sezoni bo Espanyol vodil Joan Bacardit, ki bo imel najprej vlogo sestaviti homogeno moštvo. V lanski sezoni Rubénu Rodriquezu nikakor ni našel pravega recepta za to. Bacardit je zavihal rokave in v Katalonijo pripeljal kar nekaj zanimivih igralk. Poleg Čončove, ki bo igrala v vezni liniji so prišle kar štiri napadalke Finka Rikka Hannula, Eli del Estal, Brazilka Luana de Lima in Italijanka Deborah Salvatori.

Ob Čončovi bodo po vsej verjetnosti igrale Pilar Garrote in Japonka Ayaki Shinada. Medtem, ko bo obramba v domeni Paragvajke Dulce Quintana in sestre dvojčice Pilar Nuria Garrote. Espanyol naj ne bi imel težav z obstankom v ligi za kaj več kot sredine lestvice pa je težko dosegljivo.

Sevilla FC

Pred dvema sezonama ni bilo nobene ekipe iz Seville v španski prvi ligi. Po novem imam kar dve, saj si je napredovanje v prvo ligo priigrala Sevilla. Mestni tekmec Betisa bo imel težko nalogo za obstanek v ligi. Ekipa je sestavljena iz mladih in nekaj izkušenih igralk.

Prva novost pri Sevilli je trener, saj bo v tej sezoni moštvo vodil Francisco José Garcia. V vratih bo Mehičaka Pamela Tajonar, ki bo dala tisto sigurnost obrambni liniji, ki je okrepljena z Romunko Olivio Oprea in Mario Bores. Obe bosta veliko prispevali svojimi izkušnjam. Na sredini najdemo še dve izkušeni igralki Alicio Fuentes, ki ima že 39 let. Fuentesova je še vedno pomemben člen ekipe. Ob njej pa Nagore Caderón, ki se je v zadnjih letih izgubila in prišla v Sevillo z upanjem, da ponovno zaživi.

V napadu bo novo strelsko orožje Italijanka Martina Piemonte, ki bo igrala ob bok lanski najboljši strelki kluba in druge lige Jennifer Morilla.

Sporting Huelva

Najbolj težko je napovedati kako bo pred posamezno sezono z ekipo Sportinga iz Huleve. Gre za ekipo, ki igra precej po metodi toplo-hladno in nikoli ne veš kje jo imaš. Tudi v letošnjem prestopnem roku je bilo kar nekaj prometa ven in noter. Ekipo se splača spremljati predvsem zaradi naše reprezentančne vratarke Eve Vamberger.

Moštvo Antonia Toleda je sestavljeno iz ene mešanice domačih in neuveljavljenih tujih igralk. Klub je zapustila Cristina Martin-Prieto, ki je v lanski sezoni prispevala največ zadetkov. Poleg naše reprezentantke se je klub okrepil še s tremi čilskimi reprezentantkami Bárbaro Santibáñez, Sofio Hartard in Francisco Lara. Poleg njiju pa so prišle še Avstrijka Katharina Aufhauer in Kamerunka Genevieve Ngo.

Zaragoza CFF

Ob Sportingu je Zaragoza še ena ekipa v kateri je bilo veliko prometa v letošnjem poletju. V lanski sezoni so igralke Alberta Berna igrale dopadljiv nogomet. Najbolj sta opozorili nase Natalia Cebolla, ki ji mnogi napovedujejo lepo prihodnost in Japonka Minori Chiba.

Na sredini igrišča bomo še vedno lahko spremljali Saro Monforte, ki je odlična graditeljica igre. Ob njej bo v letošnji sezoni igrala Američanka Denali Murnan. V napadalnih akcijah bosta glavno besedo imele Nuria Mallada in Angležinja Chloe Richards.

Fundación Albacete

Že v lanski sezoni je bil Albacete med prvimi kandidati za izpad v nižji rang. Na koncu jim je za las uspelo ostati med prvoligaši. V letošnji sezoni je kar nekaj ekip boljših in tokrat jim ne bo uspelo se zadržati v prvi ligi. Na mestu trenerja je prišlo do spremembe. V novi sezoni bo ekipo vodil Carlos del Valle, ki ga čaka težka naloga. Ima pa v kadru nekaj zanimivih imen katere je potrebno izpostaviti. Kapetanka Matilde Martinez bo glavna kreatorka na sredini igrišča, ki bo poskušala lepo zaposliti Albo Redondo in Andreo Ojeda. Nove v Albaceteju so Alba Pomares in Kamerunka Gabrielle Ngaska

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek še nima mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Oglas: Sors Design

Sorodne novice

Video asistent v La Ligo?

Predsednik španske La Lige Javier Tebas že dalj časa zahteva video asistenta, ampak španska nogometna zveza je proti.


Monchi v Romo?

Pred dnevi je iz Seville prišla novica, da Monchi zapušča Sevillo.


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.