Naslov ostal doma na Nizozemskem

Nizozemke pripravile presenečenje in postale prvič v zgodovini evropske prvakinje po zmagi s 4:2 nad Dankami.
Naslov ostal doma na Nizozemskem
Foto: uefa.com

Včeraj smo lahko spremljali finale evropskega prvenstva, ko so se pred 28,182 gledalcev v Enschedeju pomerile domačinke Nizozemke in Danke. Tekma je bila zelo dobra reklama za ženski nogomet.

Danke so začele silovito in prišel do zgodnjega vodstva. V šesti minuti je Kika van Esov storila prekršek nad Sanne Troelsgaardovo in glavni sodnici Esther Staublijevi iz Švice ni preostalo drugega kot pokazati na belo točko. Enajstmetrovko je izkoristila Nadia Nadim. Le štiri minute kasneje je pisalo na semaforju 1:1. Shanica Van de Sanden je na svoji desni strani ušla Ceciliji Sandvej in lepo našla v kazenskem prostoru Vivianno Miedema. Slednja je strelom ob levi stativi poslal žogo za hrbet Stino Lykke Petersen.

V 28. minuti je Lieke Martens z lepim strelom z roba kazenskega prostora poslala žogo v spodnji levi kot Petersenovih vrat. Danke se niso veliko čakale na izenačenje. V 33. minuti je Pernille Harder je samostojnim predorom premagala van Veenendaalovo. Do konca prvega polčasa ni bilo več kakšnih resnejših poskusov na vrata Sare Van Veenendaal in Petersenove. Po dobrem prvem polčasu so Danke padle v drugem. Glavni vzrok tega je tudi to, da je preprosto zmanjkalo moči Maji Kildemoes in Sofiji Junge Pedersen.

V 51. minuti popelje Nizozemke ponovno v vodstvo prek prostega strela z roba kazenskega prostora Sharide Spitze. Spitzejeva je izkoristila napako Petersenove, ki je bila slabo postavljena. Slednja je delo popravila napako, ko je opravila kar nekaj izjemnih obramb. Danke so krenile v napad in poskušale izenačiti, ampak je v enem izmed proti napadov v 89. minuti Miedemova postavila končni izid 4:2. Za konec pa še moja enajsterica tega prvenstva, ki je sestavljena iz prvih štirih uvrščenih reprezentanc. Menim, da so te reprezentance tudi največ pokazale.

V vrata sem postavil Avstrijko Manuelo Zinsberger, ki je bila konstantna skozi celoten turnir. Najbolj se je izkazala pri branjenju enajstmetrovk na tekmi s Španijo. Na desni bok sem postavil Angležinjo Lucy Bronze, ki je bila zelo pomemben člen tako v obrambi kot napadu angleške reprezentance. S svojimi prodori je povzročala kar nekaj preglavic. Prva osrednja branilka je Danka Simone Boye Sørensen, ki je s svojo močjo,hitrostjo, podajami in igri z glavo prikazala predstave kot kompletna osrednja branilka. Ob njej pa Zinsbergerjeva rojakinja Carina Wenninger, ki je kot njena rojakinja odigrala zelo dober turnir brez vidnejših napak. Na levi bok pa še ena Avstrijka Verena Aschauer, ki je bila stabilna in konstantna.

Na desno krilo sem uvrstil Nizozemko Shanico van de Sanden. Van de Sandenova je že v prvi tekmi proti Belgiji dodala ekipi tisti pravi zagon in bila pravi motivator skozi celoten turnir. S svojimi prodori in podajami je stalno ogrožala nasprotnice. Na levo krilo pa je dodeljeno najboljši nogometašici tega turnirja Lieke Martens. Martensova, ki je s svojimi podajami in zadetki veliko prispevala k temu, da je naslov ostal doma. Prva osrednja vezistka z bolj defenzivnimi nalogami je še ena rojakinja Martensove in van de Sandenove in sicer Jackie Groenen. Groenenova je garala na sredini igrišča in dobivala boje za žogo. S pridom je tudi izkoristila svojo hitrost v posameznih dvobojih.

Še druga osrednja vezistka v moji ekipi je Danka Pernille Harder, ki je bolj zadolžena z napadalnimi nalogami. Harderjeva je bila glavna kreatorka danske reprezentance.

Pri izboru napadalk sem imel kar nekaj dileme. Na papirju sem imel tri imena Vivianne Miedema, Jodie Taylor in Nadia Nadim, a le dve prosti mesti. Po tehtnem razmisleku sem se odločil, da bo ena izmed napadalk Vivianne Miedema. Mlada Nizozemka, ki je zapravljala na veliko v skupinskem delu. V sami končnici pa našla vrata in dosegla nekaj pomembnih zadetkov. Ob njej pa sem uvrstil Danko Nadio Nadim. Nadimova je odigrala dober turnir in prispevala kar nekaj pomembnih zadetkov.

V celoti gledano je turnir pokazal, da ženski nogomet napreduje. V ospredje prihajajo nove reprezentance in s tem se širi tudi popularnost. Mogoče bomo pa nekoč lahko spremljali tudi slovensko reprezentanco na kakšnem velikem tekmovanju. 

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek še nima mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Oglas: Sors Design

Sorodne novice

Kvalifikacije za Ligo prvakinj

Danes se širom Evrope začnejo kvalifikacije za Ligo prvakinj. Pregled posameznih skupin.


Četrtfinalni dvoboji v Ligi prvakinj

Danes in jutri bodo odigrane prve četrtfinalne tekme letošnje Lige prvakinj


Španija, Italija, Nemčija in Anglija s štirimi

Danes je UEFA sporočila javnosti, da bodo Španija, Italija, Nemčija in Anglija imela štiri zagotovljena mesta v Ligi prvakov


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.