V boj za naslov trije klubi

Če smo prejšnji teden pregledali nemško Bundesligo je prav, da tokrat pregledamo še francosko D1 Féminine.
V boj za naslov trije klubi
Foto: Estelle Capron

V letošnji sezoni bomo verjetno spremljali podobno sliko kot v lanski sezoni. Boj med Parizom in Lyonom v katerega se lahko z malo več sreče vključit tudi Montpellier. Preostali klubi pa bodo predvsem se borila za sredino in obstanek v ligi.  

Olympique Lyon

Aktualne evropske klubske in francoske prvakinje so ponovno prve favoritke za ubranitev naslova. Trener Reynald Pedros ima kompletno moštvo z zelo kvalitetnimi igralkami. Osrednja obrambna linija je sestavljena iz Wendie Renard, Griedge Mbock in Kadeisha Buchanan. Desni bok bo zasedla Angležinja Lucy Bronze, ki je bila po mojem mnenju najboljša na tej poziciji na minulem evropskem prvenstvu. Na desni strani bo Lyon zelo močan, ker bo na desnem krilu igrala še ena okrepitev pred letošnjo sezono Nizozemka in evropska prvakinja Shanice van de Sanden. Na levem krilu pa Amel Majri, ki se vrača po poškodbi kot mlada Delphine Cascarino. Poleg omenjenih pa bodo na sredini igrišča še najboljša igralka lanske sezone Nemka Dzenifer Marozsán ter Japonka Saki Kumagai in Camille Abily. V napadu pa bosta za zadetke bili glavni Eugénija Le Sommer in Ada Hegerberg.

Paris Saint-Germain

Moštvo je francoske prestolnice bo vsekakor prvi protikandidat Lyona v boju za naslov prvaka. Manjša prednost čete Patricea Lairja je v tem, da klub v letošnji sezoni ne igra v Ligi prvakinj. Moštvo je sestavljeno iz nekaj rutiniranih igralk. V obrambnih nalogah bodo v ospredju predvsem Laura Georges, Laure Boulleau, Erika, Irene Paredes, Ashley Lawrence in Emma Berglund. V vezni liniji bodo glavno besedo imele Shriley Cruz, Formiga, Veró Boquete in mlada Grace Geyoro. V tem trenutku se zdi, da je napad najbolj šibka točka moštva. Marie-Laure Delie, Kadidiatou Diani in Jennifer Hermoso bodo najbolj ogrožala nasprotnikova vrata. Za njimi pa ima Lair na voljo mlado 18-letno Marie-Antoinett Katoto, ki se vrača po poškodbi.

Montpellier HSC

V Montpellierju bodo tudi v letošnji sezoni stavili na nogomet s protinapadi. Ekipa Jean-Lousa Saeza ni doživela veliko sprememb. Še vedno bo obrambni liniji poveljevala Švedinja Linda Sembrandt. Njena partnerka v obrambi pa bo Laura Agard. Tik pred njma pa lahko kot defenzivno vezistko pričakujemo Marion Torrent. Evropska prvakinja Anouk Dekker igrala kot osrednja branilka v nizozemski reprezentanci, čeprav gre za vezistko. Saez jo bo verjetno obdržal v vezni liniji ob bok Sandie Tolette in Virginije Torrecilla. Za mesto v vezni liniji se bo tudi borila nova moč iz Danske Katrine Veje. Napad bo predvsem v švedski domeni. Stina Blackstenius in Sofia Jakobsson, ki se vrača po poškodbi križnih vezi bodo strah in trepet za nasprotnice.

Paris FC

Če ste na trenutek pomislili, da sem se morda zatipkal in še enkrat napisal Paris ste se zmotili. Klasični francoski klub Juvisy-sur-Orge Essonne je pred letošnjo sezono doživel nekaj sprememb. Prvo ste že opazili, da se klub po novem imenuje Paris FC in drugo novost pa je v tem, da je klub postal profesionalen. Cilj je se ponovno boriti za vrh lestvice kot pred leti. Klub zaenkrat ni veliko trgoval in Pascal Gouzènes lahko računa na podoben kader kot v lanski sezoni. Najbolj bo pogrešal francosko reprezentantko Kadidiatou Diani, ki je odšla k mestnemu tekmecu PSGju. Ekipi dajejo težo predsem Gaëtane Thiney, Camille Catala in mlada Clara Mateo. Na sredini igrišča pa bodo glavne Annaïg Butel in Charlotte Bilbault. Najmanj težav bo Gouzénes imel v obrambi, ki je sestavljena iz Julie Soyer, Aïssatou Tounkara in dveh mladih igralk Estelle Cascarino in Thée Greboval.

Olympique Marseille

Iskreno povedano sem pričakoval, da bo Marseille se končno spustil v boj za vrh. Večna rivala PSG in Lyon sta še vedno korak pred njima. Trener Christophe Parra ne bo imel veliko težav za uvrstitev v zgornji del lestvice. Za kaj več pa ni kvalitete v kadru. V vratih bo nov obraz, saj je moštvo okrepila kanadska vratarka Geneviéve Richard. Obrambna linija bo v domeni Hawe Cissoko in Cristine Ferral. Rutinirane Caroline Pizzala, Nora Coton-Pelagie in Vivianne Asseyi bodo ključne v fazi kreativnosti na sredini igrišča. V napadu bo za zadetke morala poskrbeti hitronoga Islandka Fanndis Friðriksdóttir.

En Avant de Guingamp

Trenerka rdeče-črnih Sarah M'Barek bo imela v letošnji sezoni cilj se uvrstiti nekje okoli sredine lestvice. M’Barekova ima na voljo precej podoben kader v primerjavi z lansko sezono. Ostala je sicer brez vezistke Salme Amani. V Guingamp je prišla branilka Kamerunka Caludine Meffometou in vratarka Soléne Durand. Obe bodo vnesle nekaj sigurnosti v obrambno linijo. V vezni liniji bo vse niti držlala Léa Le Garrec in v napadu pa Nigerjanka Deirée Oparanozie.

Lille OSC

Novinke v letošnji sezoni Lille imajo zanimivo moštvo, ki bi jim moral zagotoviti obstanek v ligi. Trener Jérémie Descamps bo v obrambni liniji precej stavil na Belgijko Maud Coutereels in Laetitijo Chapeh iz Ekvatorialne Gvineje ter na domačinke Charlotto Saint-Sans Levacher in Marino Dafeur. Vezna linija bo v domeni Ludivine Bultel, Rachel Saidi in Caroline La Villa. V napadu bo belgijska napadalka Jana Coryn in okrepitev iz PSGja Ouleymata Sarr, ki nikakor ni naredila preskoka naprej in se uveljavila v prestolnici.

Girondins Bordeaux

Jérôme Dauba bo poskušal narediti korak naprej s svojimi varovankami in se morda bolj prebil proti sredini lestvice. V klub so prišle Irka Niamh Fahey, Novozelandka Erin Hayler, Rose Lavaud in Brazilka Carol Rodrigues so vsekakor zanimiva imena. Povrh je v klubu ostala najboljša klubska strelka iz lanske sezone Sarah Cambot.

Soyaux

Jean Paredes bo moral v letošnji sezoni ponovno postaviti bolj čvrsto obrambo, ki je ekipo nekoč krasila. Ima pa ekipa nekaj zanimivih igralk od Sige Tandie, Elbe Vergés in Lauro Brougouin. Obstanek naj ne bi bil v nevarnosti, ampak kakšno preboj proti sredini pa ni za pričakovati.

FC Fleury

Druge novinke v ligi so igralke FC Fleuryja. Trenerski tandem Nicolas Carric in Lionel Cure sta dobila nekaj igralk, ki bodo dodale nekaj rutine v to moštvo v borbi za obstanek. Med njimi je potrebno omeniti Saro Palacin, Salmo Amani in Teninsoun Sissoko. Svoje pa bo tudi dodala Julie Machart.

Rodez

Nicolasa Piresseja čaka težka naloga v letošnji sezoni. Naloga bi morda bila izvedljiva, če mu uspe sestaviti bolj trdno obrambo kot v lanski sezoni. Za zadetke bosta tudi v letošnji sezoni poskrbeli Flavie Lemaitre in Clara Noiran. Čeprav je bilo bolj za pričakovati kakšno branilko se je Rodez okrepil z Julio Peruzzetto in Ekaterino Tyryshkino. Obe se najbolje znajdeta na sredini igrišča.

ASPTT Albi

Prvi kandidat za selitev v nižji rang je Albi. V lanski sezoni je bila obrambna linija luknjasta kot švicarski sir in v napadu pa ni bilo igralke, ki bi zadela. Pred letošnjo sezono so ekipo okrepile Kamerunka Yvonne Leuko, ki bo poskušala postaviti bolj trdno obrambno linijo in dve Srbkinje Dejana Stefanović in Milica Mijatović. Vsekakor ima trenerski dvoje Théodore Genoux in Patrice Garrigues težko nalogo pred seboj.

Ključne besede:

Deli:

Avtor članka
Marko Terlikar
info@tacticalfoul.com

Objavljeno


Komentiranje in spletni bonton
Spoštovani bralci in pisci spletnih forumov, veseli smo vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam.
Ekipa tacticalfoul.com

Članek še nima mnenja


Mnenje lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.

Oglas: Sors Design

Sorodne novice

Paris Saint-Germaine zapravil boj za naslov

V 1. krogu letošnjega prvenstva je Paris Saint-Germaine na tekmi proti ASPTT Albi uporabil igralko, ki ni bila registrirana.


Pridruži se nam

Tactical Foul je iz dneva v dan večji, podobno pa velja tudi za njegovo branost. Radi bi, da bi spletno mesto postalo še boljši se zato iščejo novi sodelavci. Pridruži se novemu, ustvarjalnemu ter kreativnemu mediju.